Het is mogelijk bij Defensie. Ze zijn daar namelijk op zoek naar mensen die van meer markten thuis zijn en een vak beheersen zoals timmerman, autotechnicus, verzorgende of vliegtuigmonteur en militair willen zijn.

Speciaal daarvoor is er de VeVa-opleiding (Veiligheid en Vakmanschap), de MBO-opleiding waar je én een vak leert en militair wordt. De echte doorzetters mogen zich zeker aanmelden.

Het mooie is dat je de opleiding bij een ROC bij jou in de buurt kan doen. Tegelijk ook de spannendste opleiding van Nederland want waar kan je door de modder banjeren en het volgende moment weer in de schoolbanken zitten. Conditie is belangrijk en je moet de motivatie hebben om echt iets te willen leren.

Alles van Defensie komt voorbij

Je maakt kennis met de Marine, Landmacht en de Luchtmacht. Tegelijk de plekken waar je stage en introductiebivak gaan plaatsvinden; op een vliegbasis, kazerne of marineschip. Plekken waar je veel leert van militairen.

Je weet dus precies hoe het werkt als militair en je krijgt algemene vakken zoals Nederlands, Engels en wiskunde. Bijkomend voordeel is dat je heel veel sport en de kracht van het samenwerken ontdekt.

De duur van de opleiding ligt tussen de 18 en 48 maanden. Dat is afhankelijk van de vakrichting en het niveau dat je gaat volgen. Na de opleiding ben je militair en vakman. Er is keuze uit één van de negen vakgebieden: Bedrijfsautotechniek, Bouw, Grondoptreden, ICT, Logistiek, Maritiem, Mechatronica, Vliegtuigonderhoud en Zorg.

Afhankelijk van deze keuze kan je bij één of meerdere krijgsmachtdelen aan het werk. Eén ding word je in ieder geval, militair.

Weten welk vak bij jou past?

Als je wilt weten welk onderdeel het beste bij jou past, ga dan naar veiligheidenvakmanschap.nl/beroepentest om de beroepentest te doen.

Evie vertelt

VeVa-leerling Evie vindt de opleiding en combinatie sport en vakmanschap helemaal goed: “Je doet veel aan sport en je bent vaak buiten; twee dingen waar ik erg van houd”, vertelt VeVa-leerling Evie ”Je gaat steeds drie weken naar school en daarna zit je één week op de kazerne. Dan mag je je uniform aan en breng je in de praktijk wat je op school hebt geleerd. Met sporten op de kazerne doe je vaak een hindernisbaan of touwbaan en verder hardlopen en marsen. Soms ben je na een oefening helemaal vies van de modder en kun je niet meteen douchen. Maar dat went wel, hoor!”

Pin It on Pinterest

Share This
Lees vorig bericht:
Beste video's van de dag
Beste video’s van de dag, deel 74

Vandaag in de beste video's van de dag met onder andere de nieuwe briljante reclame van Old Spice, Forever Shower,...

Sluiten